Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Αρχαιολογικό κι Εθνογραφικό μουσείο Σαμσούντας. Πληροφορίες.


Ο Πόντος των Αιώνων. Αρχαιολογικό κι Εθνογραφικό μουσείο Αμισσού

Το Αρχαιολογικό κι Εθνογραφικό μουσείο Αμισσού θα το βρει ο περιηγητής στην περιοχή Fuar, επί της παραλιακής οδού της πόλης. Την είσοδο του κοσμούν μαρμάρινοι λέοντες κι έτσι είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Στο μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών της αρχαίας Αμισού. Φιλοξενούνται επίσης και ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής Ikiztepe. Από το 1995 φιλοξενεί και τα ευρήματα του ασύλητου βασιλικού τάφου που βρέθηκε κατά τις εργασίες οδοποιίας μέσα στην πόλη της Σαμσούντας, γνωστά κι ως ο «Ποντιακός Θησαυρός της Αμισσού».
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πανέμορφα μωσαϊκά  που βρέθηκαν στην αρχαία Αμισσό, εποχής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου κι εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα του μουσείου. Εξαίρετο μωσαϊκό το επονομαζόμενο «Θέτις κι Αχιλλέας» που σε αυτό παρουσιάζεται ο αρχαίος Έλληνας ήρωας Αχιλλέας με τη μητέρα του σε σκηνές του Τρωικού πολέμου.
Ευρήματα της Χαλκολιθικής, Χετταϊκής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής φυλάσσονται στο μουσείο. Εντυπωσιακό έκθεμα ένα κρανίο με σημάδια χειρουργικής επέμβασης πάνω του με χρονολόγηση του περί του 2500 πΧ. Εξίσου εντυπωσιακό κομμάτι αυτής της συλλογής το ορειχάλκινο άγαλμα αθλητή που χρονολογείται από τον 1 αι. μΧ και πρόκειται για αντίγραφο παλαιοτέρου αγάλματος του 5ου αι. πΧ.
Σε ξεχωριστή αίθουσα του μουσείου εκτίθενται κομμάτια λαογραφικά της περιοχής.
Επίσης διάσπαρτα στο χώρο του κήπου του μουσείου, υπάρχουν μαρμάρινα ευρήματα από πολλές εποχές έως και την πιο σύγχρονη, Οθωμανική.

SAMSUN ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
Fuar Alanı 
Τηλ : (0362) 435 03 58 
Φαξ : (0362) 431 68 28
Ανοικτό κάθε ημέρα πλην της Δευτέρας.
Ώρες Επισκέψεως από 08.00-17.00 

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
http://www.yesilirmakbasinmuseums.org.tr/samsun/tr/mn3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου